Magnus Utvik - författare hem Magnus Utvik - Recensent i svt (Gomorron Sverige och Studio 24) hem Kontakta Magnus Utvik
HEM - OM MIG - MINA BÖCKER - LÄNKAR

Till första sidan

 

Jag är smålänning långt ut i fingerspetsarna trots att jag är född på Danderyds sjukhus i Stockholm den 13:e april 1964.

Jag växte upp i Värnamo, en stad på 16000 invånare somär präglat av småindustri, frikyrklighet och föreningsliv.

Under min tid som tonåring i staden fanns det en förening som hette Värnamo Musik, de anordnade spelningar för ortens rockband i Folkets Park och Folkets hus.

 

Jag har spelat trummor där med två band. Slum och Filippas funderingar. Jag lade sen av att spela. Ett beslut jag har ångrat i över tjugo år. Inte förrän nu, när jag gått över den magiska fyrtioårs gränsen, har jag börjat spela igen.

När jag var arton och gått ut tvåårig social linje med absolut bottenbetyg sökte jag mig till Göteborg och gick Wendelsbergs folkhögskola under ett år. Sen var det olika jobb. Grovdiskare på B&W Stormarknad på Hisingen. Hemsamarit i Kungsladugård och Högsbo. Efter några år i Götet flyttade jag tillbaka till Värnamo och arbetade med utvecklingsstörda.

Min första bok hette Jorden och kom 1989. Jag bodde då i Värnamo efter ett halvårs försök till studier i Lund. Jag hade skrivit på boken i flera år och skickade in den till några stycken förlag samtidigt. Jag fick ett brev av Per I Gedin som vid den tiden drev förlaget Gedins. Han ville publicera boken och lyckan över att veta att jag skulle få ut en bok var obeskrivlig. Det var som om livet plötsligt vände, det fanns ljus omkring mig och luft som gick att andas! Nu förstod jag att jag kunde skriva och jag beslutade mig för att på allvar bli författare.

Några år senare hade jag skrivit ytterligare två diktsamlingar samt två romaner innan jag flyttade till Malmö där jag skrev diktsamlingen Solen har ingen skugga. Alla böckerna kom ut på Gedins.

Idag bor jag i en lägenhet i Midsommarkransen strax utanför Stockholm med min fru Hanna och vår dotter Hilda som är två och ett halvt och adopterad från Kina.

Min senaste bok är Anna, min älskade som kom ut i september 2005. En bok jag är lika stolt över som alla de andra tillsammans. Inte för att den är bättre utan för att jag var tvungen att lägga ner hela min själ i arbetet för att det överhuvudtaget skulle bli någon bok. Där finns bakgrunden till att jag och Hanna, mitt i den smällkalla vintern 2004, satte oss på ett plan till Kina.

Om mitt arbete på Gomorron Sverige hittar du under " recensent ".

 
   
 

 


Min dotter Hilda, som fyllde sex den 20 april 2009.


Jag med min fru Hanna och dottern Hilda,
sommaren 2004.
Min dotter Hilda
Min dotter Elsa, 3 år.

Elsa och Hilda
Hilda, 6 år och Elsa, 3 år.

Elsa och Hilda
Elsa, 3 år och Hilda, 6 år.

 

  Mina böcker

 

 

Mina böcker:

Romaner
Pojke med cyklop - av Magnus Utvik

Anna, min älskade - roman av Magnus Utvik Hata regnet Hata livet - roman av Magnus Utvik Simone - roman av Magnus Utvik  
Diktsamlingar
Genom mörker går jag med dig tillsammans med ditt mörker - dikter av Magnus Utvik
solen har ingen skugga - dikter av Magnus Utvik Om du inte talar - dikter av Magnus Utvik Ögat - dikter av Magnus Utvik Jorden - dikter av Magnus Utvik